Fabels rondom Virusscanners (Waar of Niet Waar)

We bespreken en ontkrachten 5 fabels rondom het gebruik van virusscanners. Deze meest cruciale vorm van beveiliging voor elke PC of laptop roept bij veel mensen toch nog vragen en twijfel op. Hopelijk kunnen we in dit artikel weer wat meer duidelijkheid geven.
Fabel 1: Een virusscanner maakt mijn computer langzaam
Feitelijk is dit natuurlijk waar, elk programma dat actief is op je computer zal enigszins de prestaties beïnvloeden. Echter zijn de goede virusscanners zo optimaal ingesteld dat je dit niet of nauwelijks zelf zult merken. Met name in de eerste periode net na de installatie en tijdens een grote scan of update zul je vertraging van het systeem ervaren. Echter naar verloop van tijd is deze systeembelasting tot enkele procenten beperkt wat in het dagelijks gebruik eigenlijk niet merkbaar is.
> Fabel: Ja (grotendeels waar)
Fabel 2: Een virusscanner zit al in Windows
Ja dit klopt, standaard levert Microsoft de Windows Defender mee in de verschillende versies van Windows. Het handige hieraan is dat deze standaard is geinstalleerd op elke Windows computer en automatisch inschakelt indien er géén andere virusscanner actief is. Indien je wel antivirus software draait zal de Windows Defender zich vanzelf weer uitschakelen. Zo heb je nooit twee virusscanners tegelijk in werking wat voor foutmeldingen kan zorgen.
> Fabel: Nee (dit is waar)
Fabel 3: Een virusscanner is niet nodig op een MAC
Helaas is dit niet waar, het is echter wel te verklaren waarom dit vaak gedacht wordt. Zo zijn er in eerste instanties een stuk minder MAC computers wereldwijd, wie een virus of een malware wil maken met zoveel mogelijk potentiele slachtoffers kiest dus niet voor Linux of MAC maar voor Windows. Ten tweede is het systeem van MAC erg gesloten en daardoor een stuk minder kwetsbaar dan veel andere besturingssystemen. Echter 100% veiligheid heb je ook bij een Apple computer niet, de virusscanners voor MAC zijn ook zeker erg nuttig.
> Fabel: Ja (grotendeels fabel)
Fabel 4: Virusscanners zijn duur
Voor bedragen tussen de twintig en dertig euro per jaar heb je de beste virusscanners die momenteel beschikbaar zijn. Per maand komt dit neer op ongeveer twee euro. Of dit duur is hangt erg af van je persoonlijke situatie, in verhouding tot de bedragen die mensen aan laptops, smartphones, in-app aankopen en online spelletjes uitgeven is het een erg laag bedrag.
> Fabel: Ja
Fabel 5: Virusscanners werken niet
Ook dit is helaas een fabeltje. Alle virusscanners die genoemd zijn op www.bestevirusscanners.nl worden getest door onafhankelijke organisaties. Zij testen de software op tientallen manieren met honderden verschillende data sets. Uit alle tests komt naar voren dat virusscanners erg effectief zijn in het tegenhouden van virussen, hackers, bedreigingen en malware.
> Fabel: Ja
Hoewel in sommige van deze stellingen een kern van waarheid zit hebben we het grootste deel kunnen ontkrachten. Deze fabels zijn echter hardnekkig en gaan maar lastig de wereld uit. Hopelijk draagt dit artikel bij aan een stukje meer begrip en inzicht.