Het internet van dingen

 

Technologie staat nooit stil, sterker nog, volgens velen volgen de ontwikkelingen elkaar juist in een steeds sneller tempo op doordat verouderde technologie verbetert wordt en omdat er tegelijkertijd nieuwe technologieën bijkomen. Deze golven van innovatie hebben ons leven al meerdere keren volledig op z’n kop gezet. De eerste keer toen elektriciteit en lampen hun intrede deden en we opeens overal om ons heen straatverlichting zagen, maar ook opeens zelf thuis licht hadden zonder kaarsen aan te hoeven steken. Daarna kwamen het internet en deden consument-georiënteerde elektronische apparaten hun intreden waardoor onze huishoudens totaal verandert zijn. We staan nu weer op de rand van een nieuwe innovatie golf, waarbij het internet, kunstmatige intelligentie en elektronica aan elkaar gekoppeld worden: the internet of things.

The internet of things ontstond doordat we steeds sneller internet hebben en we ook kleine chips hebben die overal in en op passen en zodoende informatie kunnen doorsturen. Combineer dit met je huishoudelijke apparaten en de elektricien heeft de komende jaren weer genoeg te doen. Zo kan je deze sensoren voor van alles gebruiken. Denk aan het krijgen van een melding op je telefoon als een raam of deur niet goed afgesloten is, of het automatisch laten aangaan van de verwarming zodra jij met jouw auto de oprit op komt rijden.

Het houd echter niet op bij de sensoren. Tegelijkertijd voegen ze namelijk ook extra functionaliteiten toe. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch doorschakelen van je telecom naar je mobiele telefoon als je niet thuis bent, het kunnen voorverwarmen van je oven door dit in je app in te stellen of bijvoorbeeld de verwarming aan- of uitzetten als je op je werk bent, zodat je thuiskomt in een huis waar het aangenaam warm is. De mogelijkheden zijn onuitputtelijk en de kans is dan ook groot dat the internet of things ons leven weer drastisch zal veranderen.